KATO RANG SAISUAK

Kamus Minang

source: http://blog.rab.web.id

Untuak sanak nan ka ma download Program kamus bahaso minang silahkan di klik screenshoot (gambar Di bawah ko)

dek program nyo jalan di java scrib,jadi kalau misalnyo nda bisa di bukak di komputer sanak,silahkan install java scrib nyo dulu utk ma download java scribnyo silahkan di klik screenshoot di bawah ko

dan sasudah di download program tu silahkan di install dan salamaik mamakai

Dan ado lo kamus nan lumayan agak lengkap nan bisa di download di

Link 1 Silahkan di Klik Disiko
Link 2 Silahkan di Klik Disiko
Link 3 Silahkan di Klik Disiko

Password winrar : palanta comera

dan untuak dunsanak nan koneksi internetnyo agak lambek bisa di download di link nan di bawak ko:

part01.rar
part02.rar
part03.rar
part04.rar
part05.rar
part06.rar
part07.rar
part08.rar
part09.rar
part10.rar
part11.rar
part12.rar
part13.rar
part14.rar

Source : www.cimbuak.net

Kamus Rang IV angkek

Post By Boer Sima:

Untuak mengumpuakan dan melestarikan istilah lamo dalam bahaso khas Kotomarapak/IV Angkek
pado khususnyo sarato Bukitinggi/Agam pado umumnyo,
Kito mintak kapado anak kamanakan, urang sumando, ipa bisan, handai tolan, kaum karabat urang Kotomarapak
dan para simpatisan palantacomera dima sajo barado untuak mambarikan sumbangannyo.

Kalau lai pintak kabulieh kandak kabalaku ambo isi malah dulu sadonan lai takana:

kumbuak = ceret/teko
tangkiuik/cangkua = pacul/cangkul
mancarak = minum langsung dari ceret(teko)/Menangis
gudik = meletakkan polok (gacoan) di bawah) dalam suatu permainan
maruso-ruso = berjalan mengendap endap di semak-semak
Mandok/Andok = Sembunyi
Galia/Cadiak = Cerdik
mancungaiah = melihat keatas
tarambau/Balambin/Balapoh= jatuh kebawah
noyak = basah kuyup
kuyuik = basah kuyup
kurapai/kuncang = tempat uang dari kain yang biasa dipakai amay-amay
ciliang/Cigok = mengintip melalui lobang
takucawai = kecewa ?
tagarajai/tagurajai = terpeleset
biay/amay = ibu
bapenda = main karet/bungkus rokok/kelereng/kemiri berkulit
maroyong = mengompol
bakaruak arang = bertengkar mulut
karuik/bakaruik/karunyuik = Keriput
arang = mulut
seka = mengelap, membersihkan
gaok = gamang, keder
pantik = sunat rasul
jongkeh = sisir
kuliriak = jangkrik
coroh/tacoroh = tumpah/tertumpah
talen = parlente
manalen = melagak
talendo = tersenggol
ingua/salemo = selesma/Ingus
Sukuang/kalang ulu = Bantal
Pinggan = Piring
Cipia = Cawan
Pusuang = Obor
Pangua/garejoh = Kukuran
Tukiak/Catuih api =  Mancis
Catuih = Cicipi
Sayak = Tempurung Kelapa
Kayak = Kacau/pegang
Kawa = Minuman dari daun kopi/snack/makanan,minuman ringan
Galadia = Sifat orang yg tidak sopan
Palanta = Tempat duduk/santai
Tondeh/Buahkareh/Dama = Kemiri
Ladiang = Golok
baliuang = Kapak besar
Pageh = Hajar
Rangik/ageh = Nyamuk
Tangka/tageh/mada = keras kepala
Ongeh = Sombong/angkuh
Jaguang = Jagung/Pelit/kikir
Palik = Pelit/kikir
Cako/cuduh = Tadi
Cirik/ka aia = Buang air besar
Culam = Menyelam
Takaja/tagageh = tergesa gesa
Maleset = Menyimpan/tidak tepat sasaran
Gubalo = Gembala
Lapau/Kadai = warung
Kada/Kapuik = Kurap/kudis
Cindaku = Mahkluk Gaib
Lantak = Pancang
Balantak = Tabrakan
Cukia = Congkel
Cingaiah = Melihat ke atas/menerawang

Mancik/Landeh = Tikus
Kandiak = Babi
gacik = anjing
kapuyuak = kecoa
bingkaruang = kadal
Jawi/Bantiang = Sapi/Lembu

RUMUS BAHASA MINANG

source: http://www.bloggaul.com/

#ini rumus umumnya
pertama….
kata yg diawali bunyi e akan berubah jadi a
misal….
kera—>karo
senang—>sanang
gelas—>galeh
kentang—>kantang
dst…

yg kedua…..
huruf a diakhir kata berubah jadi o
contohnya,kera(again)—>karo
apa—>apo
kuda—>kudo
dst(males mikir.com)

trus,buat akhiran ng,ditambahin a sebelom ngnya,kecuali untuk ang dan eng,itu mah teteup<—kok pake mah?emang blajar bahasa sunda??
contoh :
piring—>piriang
sarung—>saruang
kucing—>kuciang
gembung—>gambuang

trus klo ong,jadi ung(mungkin,ga berhasil nemu kata berakhiran ong,cuma nemu terong)
terong—>taruangyg keempat,pada akhiran ur,huruf r akan melebur dan “henshin!!” jadi huruf a
ex :
dapur—>dapua
kasur—>kasua
kabur(penglihatan)—>kabua
dsttrus,akhiran es berubah jadi eh
gelas—>galeh
jelas—>jaleh
keras—>kareh
dstabis itu,bunyi at diakhir berubah jadi ek
ulat—>ulek
jilat—>jilek
kuat—>kuekuh diakhir jadi uah
jatuh—>jatuah
tujuh—>tujuah
bunuh—>bunuahklo ut diakhir jadinya uik
takut—>takuik
ribut—>ribuik
sebut—>sabuik
garut—>itu nama daerah dodolzzzini belom semua,tapi gw lagi males nulis+mikir,maybe sometime gw tambahin#selanjutnya,kata tanya,selain apa,kapan dan bagaimana,cukup pake 2 suku pertamaxxx,tapi jng lupa digabung ama rumus diatas
berapa—>bara
kemana—>kama
siapa—>sia
dimana—>dima
apa—>apo
kapan—>bilo
bagaimana—>baa(dibaca ba-a)#kata ganti orang,ada banyak
untuk ganti aku
ambo—>biasanya dipake orang tua
awak—>ini bahasa sopan,dibahasa jepang kaya watashi
aden—>bahasa sedikit kasar,biasa dipake cowok,klo dijepang ini sama kayak ore
gw—>anak gaoel padang jaman sekarang pake gw–lw,tapi bahasanya masih minanguntuk ganti kamu
waang—>agak kasar,biasa dipake buat manggil cowok
kau—>lebih kasar lagi,tapi sering dipake cewek,ditekankan pada bunyi huruf u-nya
lw—>kaya gw bilang tadi,anak gaul padang sekarang pake lw–gw
bahasa sopannya kamu teh naon??
maap,gw ga tau…(ketauan bgt org yg ga sopan)
biasanya gw klo mo sopan panggil nama aja^_^”untuk perhatian,ada beberapa kata yg ga ngikutin tuh rumus
tapi yaa,kaya gw bilang tadi,gw lagi males mikir
jadi gw kasi sebagian ajakelapa—>klo ikut rumus bakal jadi kalapo,tapi aslinya adalah karambia
tidur—>tidualalok
gaduh—>gaduahmamakak/ribuik(gaduah dipake buat arti ganggu)
mulut—>bukan muluik,tapi muncuangn ini kata gaul yg biasa gw pake
maranggeh—>dikacangin
manyamak—>ga ada gunanya
padiaah—>bangeeet
mabuak—>mabok,kelakuan aneh
pakak—>B.E.G.Osegitu dulu deh y,hahaha
sambungannya….
coming soon…..






-or never
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

5 responses

31 10 2009
Boer Sima

Mokasih yo Pak Admin ateh parhatiannyo. Kalau alah banyak kosakato ko beko izinkan ambo copas dih, ka ambo buek kamus pribadi ambo.
SALAM KOMPAK KOTOMARAPAK

5 12 2009
Boer Sima

Pak Admin, kalau soal kamus umum bahasa minang ambo juo punyo, tapi nan ambo inginkan adolah istilah lamo nan dipakai khusus oleh urang kotomarapak dan sekitarnyo dalam ranah urang 4 angkek, bukan bahaso minang umum nan standard.
Contoh: tangkiut, kumbuak, ciliang, garebeh-tebeh, mancungaiah dll. Ambo raso istilah2 bantuak iko hanyo dipakai,dan nan tau hanyo urang 4 angkek. urang nan dilua 4 angkek tidak manggunokan istilah ko, malah mungkin indak mangarati saketek juo. Nah manuruik ambo iko adalah salah satu khasanah/kekayaan bahaso Kotomarapak ( ambo banggakan sebagai urang kotomarapak) nan perlu dilestarikan, disamping bahaso minang pado umumnyo.
Manuruik pangalaman ambo bakawan jo urang kubu panampuang dan urang tanjuang medan saisuak, banyak istilah di kotomarapak nan mereka itu indak tau. Bayangkan acok ambo dicemeehkan mereka itu, dengan istilah kotomarapak nan aneh bagi mereka.

6 12 2009
Rang sungai pua

Klo buliah sato wak ciek…..
pak admin….wak raso mak boer sima ko iyo lo batuanyo tu…tapi wak danga kato saisuak nan di mukasuik mamak wak tu di kpg awak lai juo mamakai mah…dan sampai kini nan tuo2 ado juo manyabuik tangkiyuik=cangkua,taek=ambiak,mancungaiah=mancaliak agak ka ateh/tajungkek
dan mungkin masih banyak juo lih….. jd manuruik pandapek awak sebagai rang sungai pua nan nmemang marantau juo tapi ndak jauah do cuma di pakan baru klo kamus tu mungkin tahun sa isuak banayak nan samo,cuma dek kanai arus global kecek rang kini go eh ndak ngarati lo awak nan global tu doh.hi..hi..hi.. indak 4 angkek sajo yg makai doh tapi kemungkinan Agam timur lai mamakai zaman sa isuak….tp antah iyo antah indak kurang tau lo awak he..he..he.. cuma dukun eh…urang sa isuak nan tau

26 06 2013
arengka

Terima kasih Pak Admin.
1. Apakah nama Koto Marapak berasal istilah dari Bahasa Indonesia Kota Merapak ataukah sebaliknya?
2. Apakah benar nama dimaksud ditulis sebagai Koto Merapak (seperti yg tertulis di papan nama Mesjid Koto Merapak)
3. Mengapa dinamakan Koto Merapak dan apakah artinya?

22 07 2013
girl

Wow! At last I got a webpage from where I know how to actually obtain useful data regarding my study and
knowledge.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s




%d blogger menyukai ini: